Etelänmatkat

BulgariaBulgaria

Bulgarian suhteen luontoäiti on ollut antelias: pieneen maahan mahtuu niin mahtavia vuoristomaisemia ja viljavia vainioita kuin hyvää tekeviä mineraalivesilähteitä ja sametinpehmeitä hiekkarantojakin. Mustanmeren rannikko tarjoaa lämpimän ja aurinkoisen keitaan rantaloman ystävälle.

Kreikkalaiset kutsuivat aikoinaan Mustaamerta rannikoineen Vieraanvaraisuuden mereksi. Perinne elää edelleen, sydämelliset bulgarialaiset saavat vieraan tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Mustanmeren lomakeskukset ovat rakentuneet parhaiden rantojen ympärille ja ne ovat matkailijalle kuin mittatilaustyönä tehtyjä.

Välimereen työntyvistä niemimaista itäisimmän tuhansien vuosien värikkäät vaiheet ja valloittajat ovat jättäneet perinnöksemme kiehtovan kulttuurin. Muinainen Traakia ulottui yli koko Balkanin niemimaan muodostaen alueellisen ja etnisen kokonaisuuden. Kreikkalaissiirtokuntia alueelle syntyi 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, myöhemmin saapuivat vuoroin makedonialaiset, roomalaiset, slaavit, bulgaarit ja osmannit. Nykyään pääosa Traakiasta kuuluu Bulgariaan, osa Romaniaan, osa Kreikkaan ja osa Turkkiin.

Bulgarian halkaisee länsi–itäsuunnassa pyöreälakinen Balkan, jonka pohjoispuolinen Tonavan alanko on hedelmällistä mustan mullan aluetta. Alueella kasvaa vehnää, maissia, viinirypäleitä, tupakkaa ja sokerijuurikasta. Viljelysten ja koskemattomien vuoristoalueiden vastapainona Bulgaria tarjoaa matkailijalle Mustanmeren hienoja hiekkarantoja, maalaiskyliä, ikivanhoja kulttuurikaupunkeja ja luostareita, joiden merkitys maan historiassa on ollut suuri. Niissä on vaalittu kieltä ja kulttuuria silloinkin, kun vieraat vallat ovat hallinneet maata. Pinta-alaltaan pieneen maahan mahtuu paljon.

Iskarjoen laaksossa, vuorten ympäröimänä, lepää maan pääkaupunki Sofia, joka huokuu historian eri vaiheita ja nykypäivän eurooppalaista elämänmenoa. Muita maan mittakaavassa suuria kaupunkeja ovat muun muassa Maritsajoen varrelle, kuudelle kukkulalle rakennettu Plovdiv sekä Varna Mustanmeren rannalla; molemmat ovat myös hyvin vanhoja kaupunkeja, Varna Euroopan vanhimpia.

Mukavia vierailukohteita ovat myös pikkukaupungit ja -kylät, joita nykypäivän elämänrytmi ei ole vielä liiaksi koskettanut. Listalle voi poimia vaikkapa seuraavat: Viineistään ja valkeina kivipysteinä jopa sadan metrin korkeuteen kohoavista ”pyramideistaan” kuuluisa Melnikin museokaupunki. Shumenin kaupunki, jonka lähettyvillä on Bulgarian tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuva, 700–800 -luvuilla kallioon hakattu korkokuva Madaran hevosmies. Mutkaisen joen rinteille amfiteatterin muotoon rakennettu, Bulgarian mahtavana pääkaupunkina 1100-luvula toiminut maalauksellinen Veliko Tarnovo, jonka lähellä on Arbanassin museokylä. Toinen mainittava museokylä on Etara.

Bulgariassa historiaan liittyviä muistomerkkejä riittää ja monet niistä on valittu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Myös Ruusujen laaksossa sijaitseva Kazanlakin hautakammio on yksi maailman kulttuuriperinnöistä. Luostareista mainittakoon kauniisti entisöity Rosenin luostari, joka on Bulgarian pienimpiä ja viehättävimpiä, sekä noin 1150 metrin korkeudessa sijaitseva Bulgarian vanhin ja kuuluisin luostari Rila, joka antaa hyvän yleiskuvan myös maan taiteen historiasta.

Rentouttavia kylpylähoitoja
Mustanmeren kohteissa voi rantalomaan yhdistää sujuvasti myös rentouttavia ja kaunistavia hoitoja, sillä monissa hotelleissa on kylpylä tai sitten pienimuotoisempi hemmottelukeskus. Jo roomalaiset aikoinaan käyttivät hyväkseen alueen terveellisiä mineraalivesiä ja ainutlaatuista ilmastoa – perinteitä alalla siis on. Vuoriston kylpyläkohteista ainakin meille suomalaisille tunnetuimmat lienevät Sandanski ja Hissaria.

Lähde: Lomamatkat